keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Paholaisenkakku. Valmistettu kaikenlaisista joulusta jääneistä suklaista.

Tämä paholaisenkakku syntyi ideasta käyttää kaikki joulusta jääneet suklaat pois.
Loppiaisenahan yleensä viimeistään siirretään joulun koristeet ja kuuset pois, joten suklaatkin saivat sitten ihan uuden elämän.

Ja mikä parasta, tähän kakkuun sopivat kaikki suklaat nougatista vaaleisiin ja pähkinäisiin.
Kakusta tulee hyvin mehevä ja se paranee vieläpä seuraavina päivinä paistosta,jos sitä edes jää jäljelle. Kannattaa ehdottomasti kokeilla,jos suklaat alkavat tympiä.

Resepti:                                                                     Kuorrute:

250 g suklaakonvehteja                                          ½ dl fariinisokeria
250 g voita                                                                ½ dl kermaa
4 kananmunaa                                                         100 g suklaakonvehteja
2 dl tomusokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 banaani

1.Valmista pohja.
Sulata konvehdit ja voi. Vatkaa munat ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Yhdistä suklaaseos munavaahtoon hellästi sekoittaen.
Lisää siivilöidyt vehnäjauhot ja lopuksi soseutettu banaani.
Paista kakku normaalikokoisessa kakkuvuoassa uuninkeskitasolla noin 30 minuuttia 160 asteessa.
Jäähdytä kakku.

2. Valmista kuorrute.
Sulata suklaakonvehdit kerman ja fariinisokerin kanssa vesihauteessa karamellimaiseksi seokseksi.
Seoksesta saadaan suklaisen kinuskimainen rakenne ja maku.
Levitä kuorrute lämpöisenä jäähtyneen kakun pinnalle.


Kakun kuorrutteessa oli konvehteja jotka sisältivät pähkinöitä, niimpä ne näkyy pinnalla ja sopivat todella hyvin suklaisen kinuskimaiseen kuorrutteeseen.




 

sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Taikinaterapiaa Lucianpullien parissa.

Ohjeesta saadaan noin 30 pullaa koosta riippuen.
Rusinat korvattiin ihanilla kirsikoilla ja osaan laitettiin luumumarmelaadia.

Taikina:

5 dl maitoa 
4-5 g sahramia
200 g voita
50 g hiivaa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 kananmuna
n. 15 dl vehnäjauhoja
pinnalle punaisia kirsikoita,liotettuja rusinoita tai luumumarmeladia
voiteluun 1 kananmuna

1.  Sulata voi. Lisää voihin maito,sahrami,suola ja sokeri.
     Lämmitä maitoseos vielä kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon.
     Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi.
2.  Sekoita vehnäjauhot taikinaan ja vaivaa tasaiseksi.
     Jätä huoneenlämpöön reiluksi puoleksi tunniksi kohoamaan kaksinkertaiseksi.
3.  Tee taikinasta tanko ja paloittele noin 30 yhtä suurta palaa.
     Pyörittele sormen paksuisia, 10 cm pituisia tankoja ja muotoile s-mallisiksi
     pulliksi. Jätä kohoamaan liinan alle vedottomaan paikkaan.
4.  Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja paina kirsikat tai rusinat ässien 
     keskikohtaan molemmin puolin pullaan.
5.  Paista uunin keskiosassa 225-asteessa uunista riippuen 10-12 minuuttia.


     

sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Brandy-kahvisinappi.

Jouluinen kotisinappi, jota maustaa kahvi ja brandy.
Sinappi on helppo ja nopea valmistaa.
Ja mikä onkaan parasta joulukinkulle kuin itse tehty sinappi.
Ohjeesta saadaan noin 1 litra sinappia ja sitä on helppo varioida oman maun mukaan.

Brandy-kahvisinappi

3 dl kuohukermaa
2 dl vahvaa kahvia
100 g sinappijauhoa
2-3 dl sokeria
1 rkl ruokaöljyä
1 dl balsamicoetikkaa
3/4 dl vehnäjauhoja tai maizenaa + 1 dl kahvia suurustukseen
n. 1 dl brandya

1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan paitsi brandy.
Kuumenna seos kokoajan sekoittaen. Jatkuva sekoitus on hyvin tärkeää, koska sinappi palaa helposti pohjaan.
2. Lisää kuumaan sinappiin lopuksi brandy ja kuumenna uudelleen mutta älä kiehuta.
3. Tarkista maku. Sinappiin on näppärää lisätä oman maun mukaan sokeria,brandyä tai etikkaa makua antamaan.
4. Purkita sinappi kuumana puhtaisiin purkkeihin ja jäähdytä.

sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Kun mihinkään ei oikein pääse!!

Kotona oleilu tuo uusia haasteita.Jotain on tehtävä.
Kaikenlaista kivaa on kokeiltu ja viritelty,ettei aina tarvitsisi pitää vain tylsää.
Joskus on vaan pakko tarttua ihan hullun hauskoihin ideoihin ja vaan toteuttaa niitä.
Naamiaisia,halloweenia,olutpruuvit,glögimaistajaiset,kissanristiäiset....



Pienellä panostuksella vietimme halloweenia ja olutpruuveja kototiloissa. Mikä sen hauskempaa, kuin olla itseään paremmassa seurassa. Saatiin muuten metsästää ihan tosissaan kunnollisia kasvovärejä, jotka pysyvät menossa mukana. Peruukit vielä puuttuvat kuvasta, mutta kyllä nekin löytyi. Yksi Kissin hahmoista ei kerennyt kuvaan.


Niin pienet asiat saavat hyvälle tuulelle. Ostin kukkasieniä ja päätin kokeilla tehdä erilaisia asetelmia
pöytiä koristamaan.
Alkuun pääsi loistavasti Lidlistä ostetuilla muutaman euron kukkakimpuilla ja käyttämällä kotoa löytyviä astioita kukka-asetelman pohjana.
Joka viikko kokeilun jälkeen onkin rakenneltu mitä erilaisempia kukkavirityksiä.
Itse tehty asetelma on ollut myös mukava viedä tuliaisiksi sellofaaniin käärittynä.


Eräänä harmaana ja synkkänä päivänä väsynyttä
kotiin tulijaa odotti ruoka kotosalla.
Täytyy sanoa, että joskus mainoksistakin on hyötyä. Isäntä katsoi Dna:n mainoksen ja päätti
tehdä kukkoa viinissä, kun mainoksesta sai sellaisen käsityksen jotta ruoka olisi erikoisen vaikea toteuttaa.  -ei ollut !
Tunnelmaa oli kattauksessa, kynttilöissä, viinissä ja hartaudella haudutetussa padassa.
Kiva idea harmaaseen arkeen, tarjoilla mikä tahansa arkiruoka kauniisti laitettuna.

Käsityöt on mitä hauskin ja parhain juttu, jota
on mukava tehdä. Ulkosalla sataa ja vihmoo, mutta
puikoista ja koukuista on ollut apua arjen ankeuttajan karkottajana.
On tullut koluttua paljon erilaisia nettisaitteja ja
etsittyä erilaisia ideoita. Ja kyllähän niitä löytyy ja paljon. 
Kotona oleminen on kasvattanut hieman mielikuvitusta ja antanut paljon.

Pienistä herkuista suuri ilo !



sunnuntai 8. marraskuuta 2020

Hyvää Isänpäivää.

Herkullista ja iloista Isänpäivää kaikille isille ja isukeille.


 Nautitaan hyvästä seurasta,herkullisista ruuista ja mitä kauniimmasta auringosta.

torstai 8. lokakuuta 2020

Pinaattinen nakkiperunasoselaatikko. Klassikko sai lisäväriä ja makua pinaatista.


Perunasose:                                                                               Nakkitäyte:

2 kg perunaa                                                                            300 g kuorettomia nakkeja
1 tl suolaa perunan keitinveteen                                             2 pientä sipulia
100 g hienonnettua pinaattia                                                  1-2 valkosipulinkynttä
75 g voita                                                                                  ½ tl jauhettua valkopippuria
3 dl maitoa                                                                                ½ tl suolaa
                                                                                                  3 rkl tomaattiketsuppia

1.  Kuori ja paloittele perunat. Keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta kypsät perunat.

2. Mittaa kattilaan maito,voi ja hienonnettu pinaatti ja kiehauta seos. Vatkaa maitoseos perunasoseen muusin tavoin ja valmista täyte.

3.Kuullota paistinpannulla voi-öljyseoksessa paloitellut nakit ja kuutioidut sipulit.Mausta valkosipulilla,suolalla,valkopippurilla ja tomaattiketsupilla. Tarkista maku.

4.  Annostele uunivuokaan ensin puolet perunasoseesta ja tasoita pinta. Levitä keskelle nakkiseos ja pinnalle loput perunasoseesta. Kuvioi pinta lusikalla tai haarukalla halutessasi.

5.  Paista laatikkoa uunin keskitasolla 175-asteessa noin tunti.


maanantai 28. syyskuuta 2020

Ruokaisa kinkkupiirakka.Herkkua koko pellillisen verran.

Kinkkupiirakka


Pohja:

6 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 pss kuivahiivaa
6 dl vehnäjauhoja

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon ja lisää sokeri ja suola.
Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja alusta jauhot nesteeseen. Lisää vehnäjauhoja tarvittaessa,jos taikina
jää löysäksi.

2. Anna kohota liinan alla täytteen valmistuksen ajan.

Kinkku-kasvistäyte:                                                 Hyydyke pinnalle:
 
öljyä ja voita kuullotukseen                                     6 dl kermaa tai ruokakermaa       
1 porkkana                                                                5 kananmunaa            
2 punaista paprikaa                                                 200 g juustoraastetta                                                
2 sipulia
600 g palvikinkkua
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
1 ½ tl rouhittua mustapippuria
3 valkosipulinkynttä
1 dl persiljasilppua
370g  (1 tlk) tomaattimurskaa
3 rkl tomaattiketsuppia voiteluun

1. Kuutioi tai suikaloi kasvikset ja kinkku. Kuumenna kasari ja kuullota paloitellut kasvikset ja kinkku öljy-voiseoksessa. Lisää mausteet,hunaja ja tomaattimurska. Anna hautua kannen alla 10-15 minuuttia.

2. Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja siirrä pellille. Voitele pohja tomaattiketsupilla.
Levitä pohjalle kinkkutäyte tasaiseksi levyksi ja valmista pinnalle tuleva hyydyke.

3. Riko kananmunat kulhossa ja vispaa kevyesti rakenne rikki. Sekoita kerma joukkoon.
Kaada muna-kermaseos piirakan pinnalle tasaisesti ja viimeistele cheddarjuustoraasteella.

4. Paista uunin keskitasolla 175-asteessa noin 35-40 minuuttia.